top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

БЮФЕТИТЕ "РОДОПИ" и "МАРИЦА"

Днес по теснолинейката ежедневно пътува 1 бюфет-вагон. Този в състава на влак "Родопи", заминаващ всяка сутрин от Септември за Добринище в 08:55 ч. и обратно от Добринище в 14:40 ч. Освен това, предвид големия туристически интерес, през лятото на настоящата 2023 година БДЖ включиха и другия бюфет в композиция. Всеки петък, събота и неделя най-новият влак по теснолинейката - "Марица", също вози бюфет-вагон. Той заминава в 11:00 ч. от Септември и се изкачва до най-високата гара на Балканите - Аврамово. След кратък престой за снимки край гарата влакчето потегля обратно в 14:00 ч. и слиза в Септември малко преди 5 следобед.Теснолинейните бюфет-вагони са добре заредени, а любезните барманки Светла, Хриси и Таня с усмивка предлгат ароматно италианско кафе, студена бира и какви ли не безалкохолни, вода, вафли, ядки, чипсове и други залъгалки за пътуването. Всички пътници на влакове "Родопи" и "Марица" могат да се възползват от тази приятна екстра към вълшебното пътуване по тесния железен път през Родопите, Рила и Пирин.


ЕТО И МАЛКО ИСТОРИЯ ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ

Самата дума "бюфет" идва от френския и буди носталгия сред много от нас, защото днес по-често използваме названия като павилион, лафка и други... но винаги става дума за едно и също - малко магазинче, в което можем да намерим нещо за хапване и нещо за пийване. Има едни бюфети, които обаче не са като другите. Те се движат по релсите. Още през соца по железните пътища тръгват бюфет- и ресторант-вагоните на БДЖ, които се явяват като нова приятна екстра в експресните влакове "Слънчев бряг", "Златни пясъци" и други.

Наред с еталонните композиции между столицата и морето, Родопската теснолинейка също се сдобива с бюфет-вагони. Така още в средата на 70-те в Дряново произвеждат първите малки пътуващи павилиони, които тръгват по маршрута Септември-Добринище. Повече от десетилетие влак "Родопи" по живописния маршрут предлага на пътниците храни, напитки и приятни спомени.


След 30-годишна пауза, в края на 2017 година БДЖ възроди една позабравена своя услуга по тесните релси. Един пътнически вагон бе преправен на бюфет. Така от средата на декември възстановеният същата година легендарен влак "Родопи", който вече всички познавате, включва в състава си и бюфет-вагонче. Не след дълго БДЖ направиха още един бюфет-вагон, за да се подсигури тази примамлива и добре оценена от пасажерите екстра към незабравимото 5-часово пътешествие през трите планини.


Comments


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page