top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Два дни фолклорен събор на теснолинейката през август


Вторият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни” ще се проведе край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, на 10 и 11 август 2019 година (събота и неделя). Събитието се организира от нашето Гражданско сдружение „За теснолинейката”, със съдействието и подкрепата на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Община Велинград и Община Якоруда, които и тази година ще осигурят безвъзмездно терен, озвучаване и сцена за мероприятието.


Водени от ентусиазма и идеята всички заедно да опазваме, популяризираме и развиваме теснолинейката като местна необходимост и национално културно богатство, миналата година събрахме смелост да проведем първия фолклорен събор на теснолинейката край гара Аврамово – там, където от незапомнени времена се срещат Родопа и Рила, където се водили кървави битки за Освобождението на Родопите и Пиринска Македония, където до Съединението минава държавната граница, където днес се събират областите Пазарджик и Благоевград, където се срещат две религии и два етноса, където имаме поредния повод да се гордеем като българи с най-високата жп линия на Балканите.


Първият събор се проведе в рамките на втората неделя на месец август. Присъстваха над 1500 души – български и чуждестранни граждани, а за тяхното настроение на сцената се изявиха над 200 самодейци, разпределени в повече от 20 колектива и самостоятелни изпълнители, които пяха, свириха и танцуваха българска народна музика напълно безвъзмездно – само в името на каузата и на България.


Подкрепата на всички Вас – приятелите на теснолинейката, както и институциите, които застанаха зад идеята при организиране на мероприятието, ни даде увереност да организираме тазгодишния събор не в един, а в два дни. И тази година ще бъде съобразен с разписанието на влаковете по теснолинейката. Началото ще бъде на обяд, след като пристигнат влакове „Родопи” и „Вихрен”. Новото тази година е, че подготвяме вечерен празничен концерт под звездите, в компанията на греяно вино и голям лагерен огън за онези, които решат да останат през цялата вечер. На следващия ден ще започнат изявите на участниците от обяд и ще приключим с празничен концерт до 16:00 ч., за да могат гостите да използват редовния влак „Родопи” и да достигнат до края на деня и до най-далечната точка на страната. Освен музикалните изяви, ще има множество изненади и интересни занимания за малки и големи, които ще съпътстват основната програма на събитието.


Желаещите да посетят събитието в рамките и на двата дена, могат да пренощуват във Велинград, Якоруда и Юндола, както и на палатка край гарата. Съветваме всички, които имат възможност, да използват автомобил за достигане до нас, защото въпреки осигурените от БДЖ допълнителни вагони, е възможно влаковете да не поберат всички желаещи. Пътуване с теснолинейката е възможно и през цялата година.


Използваме случая да се обърнем към всички, които се занимават с български фолклор – заповядайте! Вярваме, че когато всеки даде нещо от себе си, без да чака да получи в замяна, заедно ще направим утрешния ден по-добър, а българските традиции и обичаи са нашата основа, нашата сила, нашата идентичност.


Екипът на Сдружението е на разположение по всяко време за допълнителна информация, свързана със събора, включително за участие, транспорт, нощувка и др. Може да ни намерите по телефона, във фейсбук и през формата за контат в сайта.


Припомняме, че ГС „За теснолинейката” е организация с нестопанска цел в обществена полза поради което събитието се организира безвъзмездно на доброволни начала.

Снимки от събора през 2018 г.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page