Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

80 години от идването на Царя и първия влак в Белица

На 30 юли 2019 г. Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира празнично пътуване и тържествена програма по случай 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Чепино-баня – Якоруда – Белица, когато лично негово величество Цар Борис III Обединител управлява първия влак по новата отсечка.

 

На 30 юли 1939 година рано сутринта специалният влак с царското семейство и представители на властта потегля от тогавашната гара Сарамбей, днес Септември. На гара Чепино-баня (днес спирка Велинград-юг) Царят и семейството му са тържествено посрещнати, а населението на околните села е дошло на гарата, за да види двете чудеса – цар и влак, на едно място. След празнични речи композицията потегля за Якоруда. Тържествено е посрещнат влака и в гарите Цветино, Света Петка и Аврамово. На гара Якоруда царят поздравява населението и духовата музика, министри и висши лица произнасят речи. В гара Белица влакът е посрещнат пищно, след което гостите отпътуват за селото, където е даден обяд.

 

По случай големия юбилей, Сдружението организира празнично пътуване с еталонния влак „Родопи” по маршрут Септември-Белица-Септември. Преди заминаване на влака – от 08:00 ч. на гарата в Септември БДЖ ще даде възможност на всички желаещи да се докоснат и снимат с ретрокомпозицията от парен локомотив и пътнически вагони от царско време напълно безплатно. 

 

Композицията заминава в 08:45 ч. от Септември и в 5-те й вагона ще бъде открита пътуваща фотоизложба по случай годишнината.

 

Със съдействието на Община Велинград, която подкрепя инициативите за популяризиране на Родопската железница, към 10:15 ч. на гара Велинград танцьори от ТК „Росица” ще посрещнат тържествено влак „Родопи”. Своята подкрепа ще даде и Община Якоруда, където на гарата влакът ще бъде посрещнат по стара българска традиция.

 

Кулминацията на честването ще бъде в гара Белица между 12:30 и 15:00 ч. Там самодейци от читалището в с. Краище ще посрещнат композицията и ще представят кратка програма, след което якорудският и белишкият поп ще отслужат молебен за здраве. Организаторите ще произнесат тържествена реч и ще почетат паметта на покойните железничари, работили по теснолинейката през годините. Празникът ще продължи с народно веселие и почерпка за присъстващите.

 

Желаещите да посетят събитието могат да закупят двупосочни билети за влака от Септември до Белица в 08:45 ч. от всички каси на БДЖ. Сутринта и вечерта в гара Септември влак „Родопи” има връзка с влакове от и за София, Пловдив и Пазарджик. Цена на билета Септември-Белица-Септември – 10,30 лв.

Please reload

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
Please reload

АРХИВ
Please reload

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now