Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Първо общодостъпно ретропътуване с теснолинейката

На 6-ти септември Българските държавни железници организират първото по рода си общодостъпно атракционно пътуване по теснолинейката. Случайно или не, именно в Деня на Съединението Гражданско сдружение „За теснолинейката”, заедно с БДЖ, ще поднесат незабравимо пътуване в миналото по живописния тесен релсов път от Септември до Велинград. 

 

 

Любопитен факт е, че парният локомотив, който ще тегли ретровлака, е произведен и доставен у нас специално за теснолинейката точно преди 70 години, а връщането му към живота след дългогодишна почивка се случи преди 15 години. Днес парната машина с № 60976 е единственият локомотив от първата половина на миналия век, възстановен за движение по теснолинейката. Ежегодно с него се обслужват по десетина влака, наети от чуждестранни групи.

 

По идея на нашето ГС „За теснолинейката”, всички 180 пасажери на юбилейното празнично пътуване ще бъдат посрещнати в гара Септември по стар народен обичай с хляб, мед и шарена сол. За топлото отношение ще се погрижат от НЧ „Будители – 2004” в тракийския град.

 

По време на пътуването подготвяме няколко скромни изненади за гостите на събитието и се надяваме у тях да остане хубав спомен от този различен ден.

 

Благодарение на партньорството между ГС „За теснолинейката” и Община Велинград за опазване, популяризиране и развиване на най-високата жп линия на Балканите, атракционният влак ще бъде посрещат празнично и в СПА столицата на Балканите. В знак на подкрепа от местната администрация обещаха да включат посрещането на влакчето в официалната програма за честването на големия български празник в родопския град.

 

Специалната композиция ще потегли в 10:35 ч. от гара Септември с максимално допустимите 6 пътнически вагона и ще се движи до Велинград, откъдето след три часов престой за разходка и обяд ще поеме обратно в 16:15 ч. Цената на билета, която БДЖ определи за пътуването, е 25,50 лв. за двете посоки, а билетите се изкупиха само за 3 дни. Това е неоспорим знак, че интересът към теснолинейката е голям, а подобни пътувания трябва да станат традиция и да влязат в разписанието на БДЖ за постоянно през по-кратки периоди.

 

По време на престоя в крайната гара – от 13:25 до 16:15 ч., предлагаме на пасажерите да се разходят до обновения център на града (само на 700 м от гарата) и до емблемата на Велинград – паркът с карстовия извор „Клептуза”, намиращи се в южния квартал Чепино.

 

Такъв тип атракционни пътувания с туристическа цел са ежедневие в цяла Европа, та дори в съседните ни Сърбия и Румъния. Затова се надяваме ръководството на БДЖ да поеме в тази правилна посока за бъдещето на Родопската теснолинейка и скоро да се случи необходимото обогатяване на ретроподвижния състав в движение с возила, които да привлекат още по-голям интерес като дизеловата мотриса 82-01 например.

 

За още по-празничното усещане, ГС „За теснолинейката” ще украси локомотива юбиляр.

 

Всеки, който не е успял да закупи билет за пътуването, може да се докосне до магията на парната тяга като дойде по гарите от маршрута на влака.

 

Please reload

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
Please reload

АРХИВ
Please reload

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев