Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Учени на борда на теснолинейката

За втора поредна година инициативата „Европейска нощ на учените 2019” завладява и теснолинейката. На 28 септември група млади български учени в различни научни сфери ще се качат в еталонен влак „Родопи” от Септември до Велинград, за да убедят пътниците как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по разбираем начин.

Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Кои са малките организми, които предизвикват ферментацията? Каква е науката зад правенето на кисело зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже?

Всеки, избрал сутрешната теснолинейка в съботния 28 септември, ще може да обогати общата си култура и да задоволи любопитството си по различни научни теми, върху които работят младите ни учени. Те ще правят демонстрации, ще отговорят на въпроси и ще покажат колко необятна е науката и как засяга всяка област на живота – всичко това във вагоните на влак „Родопи”. Някои от учените са финалисти в българското издание на конкурса „Лаборатория за слава FameLab”, който е най-бързо разрастващият се конкурс за популяризиране на наука в света.


Очакваме ви на борда на легендарния влак „Родопи“, заминаващ от гара Септември в 08:45 ч.! Присъединете се, за да научите нещо ново, неочаквано и неподозирано, докато се забавлявате, пътувайки сред красивата природа в живописния участък от град Септември до СПА столицата на Балканите – Велинград.


Цената на билета Септември-Велинград е 2,70 лв., като всички намаления на БДЖ важат. Не е необходимо да купувате билети предварително – влакът е редовен, места ще има за всички желаещи.


След престой за разходка, кафе и обяд от 10:15 до 13:30, гостите на събитието могат да се качат обратно на влак „Вихрен” в 13:37 ч., който в гара Септември осъществява удобни връзки за София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и други.


Обръщаме внимание, че учените ще пътуват само до гара Велинград!

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now