Родопската теснолинейка Септември - Добринище

Изживейте романтиката, сравнима с пътуване назад във времето, по единствената функционираща жп линия с междурелсие 760 мм в България, а именно теснолинейката Септември - Добринище!

Линията е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.

  

Малкото влакче Ви очаква всеки ден, през всеки сезон на годината, за да Ви покаже удивителната природа и да създаде у Вас незабравими спомени!

 
Новини

Вероятно много от Вас не са чували за село Мóкра гóра. И неслучайно, защото то стои сгушено високо между планините Златибор, Тара и Златар. И за да се допълни представата Ви, това е на 50 километра от най-близката жп гара, разположена в 50-хилядния град Ужице, който пък се намира на 3 часа път с бърз влак от сръбската столица Белград. С една дума – далече от България,...

Това обеща на 08.08.19 г. регионалният директор на БДЖ инж. Ангел Даскалов в интервю по Нова телевизия на 08.08.19 г. във връзка с поредицата отменени влакове по теснолинейката.

В сутрешното пиково време по националния ефир представителят на държавния железопътен превозвач изрече няколко лъжи – че проблемът с локомотивите не е отдавна, както ние твърдим (а влакове се от...

Днес се навършват 17 години от заминаването на последния влак по 17-та жп линия, с което БДЖ завинаги скъсва директната връзка на областния център Пазарджик със СПА и ски столиците на Балканите Велинград и Банско, най-високата гара на Балканите Аврамово, градовете Якоруда и Белица, курортните селища Варвара, Баня, Добринище, както и много други населени места, природни...

             В последния почивен ден – 23.09.2019 г., само последния за деня влак по теснолинейката пътува от край до край. Всички останали 7 композиции бяха частично или напълно отменени от БДЖ поради липса на изправни локомотиви.

            Проблемът датира от началото на юли месец, след като за половин година държавн...

По-стари >

Please reload

Научете повече за:
Харесайте ни във Фейсбук:

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2018 ГС "За теснолинейката" | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now