top of page

ЗА НАС

За нас и каузата

Това сме ние – аз, Кристиан Ваклинов (вляво на снимката) и до мен – Ивайло Механджиев. Родени сме през 1994 година – аз в Пазарджик, а той във Велинград.

Запознахме се в края на 2013 година, уж съвсем случайно, но всъщност точно на рождения ден на теснолинейката – 9-ти декември. Тогава медиите точно разнасяха информацията, че с поредица от писма до институциите съм успял да издействам от тях пускането на един допълнителен влак по теснопътната линия. След една година безуспешна борба, усилията бяха възнаградени и хората си получиха вечерното влакче. Много хора започнаха да ме търсят, за да изкажат въз-

Кристиан Ваклинов /ляво/ и Ивайло Механджиев /дясно/

хищението си, че един, тогава 19-годишен, младеж прави нещо за хората съвсем доброволно. Един от тях бе и Ивайло. Оказа се обаче, че и той е готов да направи всичко по силите си за това влакче, защото също като мен го носи в сърцето си и го боли, когато нещо лошо го грози. Така започна всичко... приятелството между нас и съвместната борба за нашата теснолинейка!

Вече четири години доброволно се борим за опазване на последната теснолинейка в България, свързваща Горнотракийската низина с Родопите, Рила и Пирин, както и градчетата Септември, Велинград, Якоруда, Белица, Разлог, Банско и Добринище. Хората оцениха това, което правим, и така нашата борба се превърна в обществена кауза, която днес интересува хиляди българи и хора от целия свят. Днес ние не сме няколко души, а всички тези хиляди, които повярваха в чистотата на каузата, видяха проблема и истината.

За този кратък период успяхме да предотвратим задействането на идея пак тя –  най-високата жп линия на Балканите, да бъде закрита. С наша помощ и много други лоши идеи не успяха да станат реалност.

Дадохме редица предложения на институциите, касаещи подобряване на транспортното обслужване по уникалното трасе, което и до днес е единствена връзка с цивилизацията за стотици хора. Разработихме и проекти за развиване на туристическия потенциал на Родопската железница и ги защитихме пред съответните министерство и железопътни компании. Почти всички наши предложения са приети и днес са факт.

Чрез сайта и страницата ни във Фейсбук се стараем да предоставим добро информационно обслужване на настоящите и потенциалните пътници по линията, с цел да привлечем още по-голям интерес към Родопската теснолинейка като туристическа атракция както в България, така и зад граница.

Зад гърба си имаме и няколко масови обществени прояви, целящи да обединят хората зад каузата и да покажат, че обществото ни държи на това съоръжение да се гледа с уважение и с идеи за развитие, защото теснолинейката е национално богатство и ние трябва да я пазим като такова!

Екип и контакти

Кристиан Ваклинов

Кристиан е създателят и двигателят на инициативата. Той движи както борбата, така и съвместната работа с държавните институции и общините за запазване и развитие на линията, дава и реализира идеи за подобрение на разписанието и комфорта на пътуването, следи пътникопотока по линията и чрез данните аргументира пред БДЖ нуждата от запазването на теснолинейката. Организира масови прояви и чествания по различни поводи, свързани с линията, както и ръководи доброволческите дейности по възстановяването на спирка Цепина и превръщането ѝ в музей на теснолинейката.

Телефон: 0892 288 220

Ивайло Механджиев

Ивайло се занимава предимно с информационното обслужване на пътниците и с визуалната презентация на линията и на инициативата като цяло. Негово дело са сайтът, логото и цялостното брандиране на социалните профили и сайта, за чиято поддръжка се грижи. Поради отсъствието си на терен по линията, се занимава най-вече с нещата, които могат да се вършат дистанционно.

 

Телефон: +4917681677699 (При обаждане от страни извън Германия може да се начислят такси за роуминг!)

E-Mail: imehandzhiev@gmail.com

Please reload

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
За нас и каузата
Екип

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page