Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

До най-високата гара на Балканите и обратно


Знаете ли къде се намира жп гара Аврамово? На каква надморска височина е разположена? Каква е нейната история?


Железопътна гара Аврамово е открита преди 85 години на границата на днешните области Пазарджик и Благоевград, за да обслужва множество високопланински села в този край на Рила и Родопите. Тогава гарата носи името Аврамови колиби и така до 1983-а, когато е преименувана. Разположена е на кота 1267,4 м над морското равнище и с това държи рекорда за най-висока жп гара на Балканския полуостров.


Всеки ден през гара Аврамово преминават 8 влака - 4 от Септември и Велинград за Якоруда, Разлог, Банско, Добринище и 4 обратно. Изключително живописно място в сърцето на Аврамовата седловина - точно на границата между Рила и Родопите, където се разделят водите, образуващи Марица и Места. Най-близките градове са Якоруда и Велинград, а още по-близо е летовището Юндола, откъдето се ходи към връх Белмекен.


Любопитен факт е, че до 1912 година държавната граница преминава именно тук, където днес е гара Аврамово, а след като в Балканската война си връщаме пиринския край тази земя остава изцяло в пределите на България вече 110 години.


Гара Аврамово е изходен пункт за най-високото село на Балканите - Орцево, докъдето има маркирана туристическа пътека, използваща целогодишно от туристи от цялата страна.


За по-мързеливите, почиващи във Велинград, разходката до гара Аврамово е прекрасен вариант за малко разнообразие между СПА-процедурите. Всеки ден от Велинград с теснолинейката в 10:15 ч. и 14:05 ч. може да пътувате до най-високата гара на Балканите и да се върнете обратно с влакчето след престой от час и малко на чист въздух сред планинска прохлада и красиви гледки към Родопите и Рила.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ