Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

На 1 август преди 96 години


На 1 август 1926 година тържествено се открива линията Сарамбей - Лъджене - за първи път влак потегля през Чепинското дефиле към днешния Велинград, започва животът на теснолинейката, която 19 години по-късно достига Добринище и така до днес служи на населението от Чепинския и Разложкия край!


През 1921 година започва изграждането на Родопската теснолинейка по проект на инж. Стоян Митов. За работници са призовани всички млади трудоспособни мъже като част от въведената предишната година Трудова повинност. Така с много труд, никаква механизация и вероятно огромен ентусиазъм - за 5 години с голи ръце, кирки и лопати успяват да прокопаят 10 тунела и да изградят 39 километра железен път от днешния град Септември (гара Сарамбей) през Варвара, Долене, Костандово (гара Чуката) до Велинград (гара Лъджене-Каменица). Гениален труд и иженерни решения, които до днес се изучават и дават за пример. В тази първа отсечка са изградени още няколко големи моста (край Варвара, гара Долене и преди Велинград).


Вписването на железния път в красивото дефиле сред планината заслужено дава титлата архитектурен шедьовър, а достигането на кота 801 м над морското равнище при гара Костандово е един от поводите да наричат теснолинейката "Чудо на иженерната мисъл". Линията започва на 238 м при гара Септември и след Костандово се спуска в ливадите на Чепинското корито, за да достигне гара Велинград на около 760 м.


И ако през 1926 година теснолинейката пътува от Септември до Велинград над 3 часа и това е бил бързият транспорт, то днес тя взима тези 39 км за под час и половина и въпреки това е бавна на фона на забързания живот, който водим. Но пък ниската скорост привлича все повече туристи от целия свят, които идват да изживеят чудото на нашето влакче.


За изминалите 96 години теснолинейката е изиграла ключва роля за създаването и развитието на Велинград и неговото население, а днес е една от основните забележителности, които гостите на СПА столицата бързат да посетят през престоя си в курортния център.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ