top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

На 1-ви август преди 97 години...

В днешния ден Ви предлагаме едно пътуване 97 години назад във времето. Денят е същият - горещият 1-ви август, а годината - 1926-та. На гара Сарамбей се стичат хора от близо и далече - селяни, граждани, местни, гости, висшестоящи, депутати, министри. Поводът е едно грандиозно тържество, което ще бележи развитието на Родопите и не само в следващите десетилетия. Открива се теснолинейката към Чепинско.

Празничната композиция отпътува от днешната гара Септември (тогава Сарамбей) точно в 11:00 ч. преди обяд, пълна с гости за историческото събитие. Родопа е свързана с Млада България! Следват 3 часа и 22 минути преход през Чепинското дефиле. Профучава първата влакова свирка по тези диви и непристъпни дотогава земи в планината, отекваща в красивите скали и водите на буйната река. След 10 тунела и няколко каменни моста, релсите свършват пред малка едноетажна гаричка, която след 40 години ще бъде заменена от голяма сграда в центъра на СПА столицата на Балканския полуостров - Велинград. Началото е поставено!


Първият влак в първия открит участък от теснолинейката е исторически български успех. Проектът е на инж. Стоян Митов, а изпълнението - на здравите ръце на трудоваците. Тези първи 39 километра железен път през Родопите е изграден за 5 години при денонощна работа, често с риск за живота на целия персонал. Инженер Митов работи рамо до рамо с работниците на терен, а в своите спомени по-късно описва тези години като едни от най-хубавите в живота си.


Следват десетития на прогрес. Трите села Лъджене, Каменица и Чепино се обединяват и през 1948 година образуват младия град Велинград. Не след дълго започва и неговата курортна история. Минералните води го прославят в целия свят и мястото става притегателна сила за туристи от близо и далече.


До края на 80-те години на ХХ век теснолинейката е основно транспортно средство между Велинград и големите градове. Освен превозът на пътници, по линията се осъществява и голям обем товарна дейност. С различни вагончета през Родопите се транспортират всички възможни материали, суровини и продукти за бита и индустрията, а свалената за търговия и обработка дървесина е в неизмерими количества. Индустриалните предприятия във Велинград бълват продукция, а товарни вагони маневрират из гарата в града денонощно, пълни с какво ли не.След настъпването на промените от 1989 година поетапно железниците отстъпват на автомобилния трафик. Не след дълго, в началото на новия век товарната дейност е преустановена. Пътникопотокът е значително намалял, а обслужването - занемарено. И така допреди десетина години, когато започва нов прогрес. Направени са ремонти на гарите, железният път се поддържа, държавата ремонтира вагони и локомотиви. А пътниците - те набъбват ежегодно.


Благодарение на широкия отзвук за красотата на Родопската теснолинейка, линията се появява на картата на България и Европа като търсена туристическа дестинация, а интересът към нея идва от всички краища на страната. През 2020 година Родопската теснолинейка не просто попадна, а оглави читателската класация на британското издание "Гардиън" за най-атрактивен железопътен маршрут в Европа. За каубойското влакче, както някои го наричат, се чу и отвъд океана, в Щатите, където също писаха за нашата пътуваща магия.


Днес между Септември и Велинград пътуват по 6 влак в посока на денонощие, оперирани от държавните БДЖ. В някои от влаковете има бюфет-вагон. Транспортната свързаност, която дава теснолинейката, се оценява високо от местните хора, както и от туристите. Линията дава надеждна целогодишна достъпна възможност за посещение на богатите и лечебни минерални води край Варвара и в Чепинско, а и по-нагоре към Якоруда и Разложко.По повод солидната годишнина от първото заминаване на влак от гара Септмври нагоре към Родопите нашият екип желае здраве, търпение и дръзновение на целия многолюден персонал, отговорен за живота на линията и се надяваме да дойдат скоро по-добри дни, в които държавата да влезе в роля и да се погрижи за развитието, което теснолинейката заслужава!


Поклон пред паметта на строителите и служителите, оставили най-пълноценните си години в малкото междурелсие от Септември през Велинград до Добринище! Наш дълг е да го пазим и развиваме!

Comments


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page