Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Ремонтиран локомотив се върна на релсите вчера


Радостната новина от последните дни е новата придобивка по тесните релси - локомотив 75 004, който бе в основен (подемен) ремонт няколко месеца.

След като вчера успешно премина последния текст с пътуване от Септември до Велинград, произведеният в Германия през 1965 година ветерен отново тегли влакове по теснолинейката. Така броят на локомотивите в движение става 4, което ще облекчи работата и ще подсигури изпълнението на разписанието в следващите месеци.

С голяма надежда се очаква и час по-скоро "на ринга" да излезе модернизираният в Русе малък локомотив, който месеци наред стои неподвижен поради неиздаден от Министерството лиценз за движение. След пускането му ще бъде възстановен допълнителният влак в 10:50 ч. от Септември за Велинград и най-високата гара на Балканите, който от 1-ви януари се обслужва с автобус само до Велинград и обратно.

Ремонтът на 75 004 (от снимката) продължи около половин година и е извършен от БДЖ в Локомотивно депо - Септември. Тази серия локомотиви на българските железници са произведени през 1965 година в "Хеншел" - Германия и вече над половин век служат вярно на Родопската теснолинейка.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ