top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

С теснолинейката до най-южната родопска крепост Калята

Както обещахме във фейсбук-страницата преди няколко дни, предлагаме Ви една нова дестинация за разходка с настъпващия пролетно-летен туристически сезон. Става дума за римската крепост Калята - останки от Средновековна Якоруда. Елате с нас!За целта:

  1. Хващаме теснолинейката от най-близката за нас гара или спирка

  2. Слизаме на спирка Якорудска минерална баня

  3. Следваме описанието в статията

  4. Време за изкачване от спирката до крепостта - 40 минути спокоен ход


В края на 2020 година по наше предложение бе открита новата спирка "Якорудска минерална баня". Тя се намира на 3 км след град Якоруда (посока Добринище, респ. преди Якоруда за идващите откъм Добринище, Разлог и Банско) и на нея спират всички влакове по линията, включително бързият туристически влак "Родопи". Спирката е разположена на десетки метри от общинската минерална баня на Якоруда, минералният плаж (работещ лятото) и единствения СПА хотел в района на Община Якоруда. Та именно спирка Якорудска минерална баня е и най-удобната изходна точка за посещение на крепостта Калята.


Слизайки от теснолинейката, трябва да се отправите по асфалта към минералната баня. Тя се вижда от спирката - голяма ремонтирана бяло-бежова сграда, с овални зали, разположени симетрично спрямо централната част на постройката. Когато достигнете до банята, ще видите насреща в храстите малък пешеходен мост. Чрез него прекосявате река Места и се озовавате на главния път Велинград-Якоруда-Разлог. Пресичате го и срещу Вас е разклонът за Якоруда, където има голяма бяла табела с надпис "Добре дошли" и постамент с герба на Община Якоруда. Тръгвате по тази пресечка и след по-малко от 100 м вдясно ще видите висока метална синя табела, пред която започва широк черен път в гората. Тази табела описва проекта за разкопките на крепостта. Тръгвате надясно по черния път. Не може да се объркате, защото той е широк и отъпкан. Малко по-нагоре ще видите още една такава синя табела с описание на проекта. И така след около 35-40 минути спокойно ходене от спирка Якорудска минерална баня нагоре по описания маршрут ще се озовете при останките от крепостта Калята - най-южната родопска крепост от миналото.


От крепост Калята се разкрива спираща дъха гледка към снежните върхове на Пирин, Рила и долината на Места. Има поглед и към Якоруда - сгушена на двата бряга на Места в полите на Родопите и Рила.


Разкопките тук продължават и днес, а намерените съдове и предмети се съхраняват в местната музейна сбирка (затворена за посещение) и Националния исторически музей в София.


Мястото е изключително подходящо за разходка с теснолинейката, защото интервалът между влаковете за отиване и връщане на спирка Якорудска минерална баня е около 4 часа - идеално време за пикник сред природата. За по-бързо ходещите е важно да споменем, че асфалтираният път, от който започва пътеката, води към град Якоруда, откъдето също може да бъде взета теснолинейката, в случай че не Ви се чака в гората.


Трябва да се отбележи още един факт. Минералната вода на Якоруда, с която се захранват банята, плажът и хотелът, е изключително лека, благоприятна за тялото, приятно топла и лековита. Така че не се замисляйте много и се потопете в нея пътьом.


Надяваме се тази статия да Ви е била полезна! За повече информация - обаждайте ни се на посочения в сайта и страницата телефон.

Comments


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page