top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Как няколко души обърнаха инициативата “Хорá за хóрата” в „Хóра срещу хóрата”


Блокадата на влака на гара Аврамово

Със съжаление и разочарование ще обърнем повече внимание на едни хора, които се опитаха и отчасти успяха да помрачат празника на всички ни. Положителният разказ ще бъде по-истински, защото ще го видите в снимки след няколко дни.


Като организатори на събитието, поканихме пазарджишките представители на националната инициатива „Хорá за хóрата”, която продължава да се провежда в Пазарджик вече около две години. Граждани, самодейци и танцьори от инициативата приеха поканата и така над 70 души от тях дойдоха на 3-ти март с теснолинейката на събитието, организирано от нас. Част от групата им показа изключително нечовешко поведение още преди пътуването. За това няма да влизаме в детайли, но ще разкажем на всички какво стана на 3-ти март. Защото те разказват невярна информация. И така:


В навечерието на празника, в тяхната фейсбук група „Хорá за хóрата – Пазарджик” се появи публикация, че 2-ри и 3-ти вагон ще бъдат заключени, обозначени със стикери „Хора за хората” и ще се влиза по списък. На сутринта обаче се оказа, че са им отредили 7-ми и 8-ми вагон. И те наистина бяха заключени. Пътниците прииждаха. Вагоните се напълниха със седящи, след малко и с правостоящи. Някои се върнаха, както стана ясно по-горе. Групата отключи вагоните и започна да се настанява. След това забраниха на външни хора да влизат в „техните” вагони, дори като правостоящи. Наложи се десетки да застанат в коридорите на течение. Двата вагона бяха облепени със стикери „Хорá за хóрата”, без надпис „БДЖ”. След като се намесихме, от вагона им беше обяснено, че на някои дами им става лошо от много хора, затова не пускат хората в техните вагони. После отстъпиха на „външни хора” да застанат при тях като правостоящи, въпреки че си били „платили вагоните“. (БДЖ не продава вагони на своите пътници).


На връщане чакащите влака отново бяха около 600 души. Качихме се. Тръгнахме. Пак близо половината народ бе прав. Но щастлив от празника. В един момент се оказа, че голяма част (или всички) от „групата” на „Хорá за хóрата” са правостоящи и те тръгнаха да търсят правата си. Ние им оказахме съдействие, разговаряхме с нач.-влака, но беше някак нечовешко който и да било да дойде и да помоли два вагона пътници, сред които деца и пенсионери, да станат, за да седнат онези от своеобразната група, които са платили 20 стотинки за място, но с намалението цената им е дори по-ниска от тази на самостоятелен билет. На гара Аврамово стана разправия. Част от групата слезе и застана пред влака с искането двата „техни” вагона да се освободят, защото са си ги платили. Така влакът по тяхна вина престоя 30 минути в гарата. Влак, пълен с около 600 души от цялата страна, включително Кърджали, Петрич, Русе и Варна, висяха на най-високата гара, докато няколко „бунтовници” от „групата на хорáта” протестира едни да станат, за да седнат те, въпреки че техният билет дори е по-евтин от този на останалите. Въпросът бе принципен, може би и БДЖ има вина. Но нека това решат компетентните. Тук говорим за липсата на човещина.


По време престоя на гара Аврамово, след разговори с г-жа Анджелина с фамилия, която не знаем, тя показа техния уж групов билет, който тя е купила, и след обстойно разглеждане на Тарифата за превоз на пътници и групови пътувания на „БДЖ – Пътнически превози”, се оказа, че са в ОГРОМНО НАРУШЕНИЕ, ето повече нагледно:

  1. НЯМАТ ГРУПОВ БИЛЕТ. Техните билети са 7 на брой – така наречената „Малка група (от 3 до 6 души). При билет „Малка група”, според правилата на БДЖ-ПП, само хората от един билет трябва да седнат заедно. Но не и 7-те малки групи да са заедно, както претендираха те.

  2. По правилата на БДЖ за групово пътуване – според Регламента за организиране на групови пътувания: 1. Групата е необходимо да се състои от минимум 10 участника и 1 ръководител/придружител (КАКЪВТО В СЛУЧАЯ ОФИЦИАЛНО НЯМА) 2. С представяне на писмото заявителят попълва собственоръчно заявка в 2 екземпляра по образец. (НЕ Е ПРЕДОСТАВЕНА ТАКАВА ЗАЯВКА) Не се приема заявка, ако не са посочени дата и час на пътуване на връщане. 3. При подаване на заявката се заплащат цени за предварителна резервация на седящи и спални /кушет/ места по 0,50 лв за всеки участник – за всеки бърз влак със задължителна резервация или бърз влак. Предварителната резервация е и цена за запазено седящо място в бързите влакове със задължителна резервация и бързите влакове. Когато групата е заявила допълнителен вагон или специален влак, цената за предварителна резервация е 0,20 лв за всяко място. Ако групата е заявила наистина отделни вагони, тогава трябва да има телеграма за групата и техните вагони. Такава НЯМА. Тоест те са част от отпуснатите 10 вагона за събитието и нямат право да искат вагон за тях, нямат право на претенция да са заедно всички 71 души.

  3. При закупуване на груповия билет, ръководителят на групата представя списък на участниците в два екземпляра, който съдържа: Име и фамилия, дата на раждане. Същите нямат нито едно от гореспоменатите условия или документи.

  4. Нарушение е, че на вагони на БДЖ-ПП са залепени материали, упоменаващи групово пътуване, без да са истинска група, според условията на БДЖ.

  5. Нарушение е заключването на вагоните, което се допуска само при предварителна заявка и групов билет по условията от т.3, каквато същите видимо нямат, след като няма телеграма за групово пътуване на 03.03.2017 с влакове 16103/16106.

  6. Нарушение е това, че въпросната госпожа, без каквито и да е правомощия, нарежда някому да ѝ бъдат запазени определен брой вагони, както и вид на вагоните, като в груповото пътуване при РЕДОВНИТЕ ВЛАКОВЕ не е упоменато ПРАВО НА ИЗБОР от страна на групата, а още повече, че те не са с групов билет.

  7. Нарушение е това, че вагоните са извадени от депо заключени и до пристигане на НЕформалната група са заключени без знанието на ПРЕВОЗНАТА БРИГАДА (лично началник влакът каза, че не е знаела, че вагоните са били заключени), същите бяха отключени след пристигане на организаторката на групата.

  8. Нарушение е , че се допуска лепене на самоделни рекламни материали, в случая стикерите за групата, която НЯМА право на вагони, защото не е с групов билет.

  9. Нарушение от страна на организаторката е недопускането на преминаващи и правостоящи във вагоните, където са настанени.

  10. Най-голямото нарушение е това, че с част от групата въпросната дама задържа неправомерно влака в гара Аврамово и с тези си действия застрашава живота и безопаснотността на около 600 човека, както и връзките на хората към цялата страна, както и причинява евентуални закъснения на останалите влакове. В качеството си на какви тези 15-ина души спряха движението на влака?!

За всичко, посочено като нарушение, може да се провери в БДЖ. В края на разговора с госпожата, у която бяха билетите им, стана ясно, че нещата са „уредени” – по нейни думи.


Нечовешко е това, че след скандал пред влака, след 30 минути блокада от 10-15 души, едни хора станаха, за да седнат тези с фалшивата група, без реално право на вагони. Така няколко души обърнаха инициативата “Хорá за хóрата” в „Хóра срещу хóрата”. И изложиха всички останали, без да са виновни. Така възрастни хора и деца станаха, сядаха на пода, за да се освободи място на групата, която е заплатила по-евтини билети от другите, събирайки се на малки групи, без право на места, която неправомерно заключва вагони, която не допускаше правостоящи, която лепи незаконно стикери, която няма групов билет, за да има каквито и да било претенции за всичко, за което имаше. Групата, която урони и престижа на БДЖ, заключвайки вагоните, което също отказа част от дошлите за празника. В крайна сметка голяма част от групата се засрами и не дойде да седне на освободените места. Седнаха 20-25 души от всички 70. Останалите бяха човечни и останаха правостоящи там, където се качиха от Якоруда.


Възникна проблем сред останалите – защо за едни хора БДЖ продава места по теснолинейката, а за всички останали билетните каси в страната са казвали, че места за влака не се продават, защото е пътнически?! Днес поискахме от гара „Х” билет за „Малка група” по теснолинейката с места, а оттам учтиво обясниха, че „теснолинейката е пътнически влак и за пътнически влакове БДЖ не продава места”. Що за коректност, питаха логично хората?!


Днес стана ясно, че по вътрешни справки на компанията, не се упоменава, че хора са спрели движението на влаковата композиция. Като причина е посочено, че над 70 пътници не са успели да се качат в претъпкания влак и това е наложило престоя. Което е пълна ЛЪЖА. Заради няколко души, над 500 страдаха и се прибраха по домовете си посред нощ.


Затова цялата история трябва да излезе наяве. Защото утре може да бъдат наказани невинни хора, може да се изгради лоша представа за хора, които не са виновни.


С цялата отговорност официално заявяваме, че Гражданско сдружение „За теснолинейката”, както и „БДЖ – Пътнически превози” се постараха да бъде направено максималното. Интересът беше огромен. Неочакван. Нямаше как да има повече вагони. Няма как, за жалост, БДЖ да продава билети според броя седящи места. Всеки има право да се откаже, всеки можеше да реши. Щастливи сме, че повечето останаха и бяха с нас – макар и прави. И им се извиняваме. Надяваме се да има последици за виновни, а не за невинни, само и само да се покаже, че нещо е направено по случая.


Цел на този разказ не е да обвиняваме, а да разкажем истината такава, каквото е. Да бъдем обективни. Да се знаят виновните. За жалост мнозина попаднаха под общ знаменател с неколцината бунтари. Групата беше заблудена. Затова повечето хора нямат вина. Но дори и така - нямат право на такова поведение. Или поне не им отива. Особено на 3-ти март. Изглежда се цели прикриване на истината. За това имаме и следния довод: Вечерта на 3-ти, Георги Янев - зам.-председател на нашето сдружение, който e дори приятел с „Хора за хората”, публиква във фейсбук страницата им своята позиция относно случилото се. По-късно становището му беше изтрито оттам, а мнението на други човеци от инициативата, обясняващи, че не е имало организация, че тя е била слаба, че БДЖ са виновни и пр. – още стоят на стената на групата. Ето какво написа нашият „колега” снощи:

"Благодаря! Въпреки всичко, на мен ми беше хубаво ( вероятно това не ви интересува), както доволни бяха и много от пътниците, за което свидетелства книгата с отзивите, която за пореден път се попълни с въодушевлени поздрави за празника и благодарности за страхотно прекарания ден. Можете да я видите във влака, ако се качите някой ден отново. Това пътуване е трето подред толкова масово събитие организирано с теснолинейката. И предишните бяха изпълнени с песни, музика и веселие, и в предишните имаше много правостоящи. Но всички бяха щастливи и никой не каза, че е пътувал зле или че никога повече няма да дойде. Все пак, "за всеки влак си има пътници." Казвате, че сте направили услуга на БДЖ, и че няма оправия? Оправия има и ако сега вземем да се отчайваме от някакви такива случки, то какви наследници сме на нашите деди, които 500 години не се отчаяха в робството и че ще бъдат свободни!? Проблемът днес не беше в това, че има правостоящи, нито в това ( надявам се), че сте платили за запазени места с 20 стотинки повече от другите пътници, но не сте успели да седнете. Проблем имаше когато някои хора, не станаха, за да направят място на деца и възрастни ( не ги осъждам, случвало се е и аз да бъда безразличен ). Приблем имаше и в това, че цял пълен влак трябваше да се съобрази с малцина и да чака. Да блокирате влака на Аврамово! Да пробудите хората, казвате, да се осъзнаят, че ако никой не вдига шум и не протестира, няма да я бъде България. Абсолютно сте прави. Но ако, например аз съм несъгласен със случващото в парламента, ще отида на протест, ще блокирам всички входове на НС, докато тея вътре не си свършат работата, защото са отговорни. А какво стана днес: спряхте влака и пречихте на хората в него ( за щастие за кратко), на хора които също като вас стоят прави и са им отекли краката, които не са виновни. Това ли ви е пробуждането на " народната свяст "? И как ще убедите пътниците, които чух да възкликват: " пълна селяния от тези пазарджишки хорА ", или " тея пред влака искат само да привличат внимание", че не са прави? Щом искате да пробуждате, да бяхте минали през целия влак и да апелирате всеки който е млад и здрав да стане и да направи масто на майките с деца и на възрастните! Разочарован съм, не го крия. Но в неделя ще дойда, защото въпреки всичко трябва да гледаме повече напред, отколкото назад! Прощавайте."


Оставаме насреща като организатори. И сме щастливи, че хората останаха доволни от събитието, че успяхме да напълним теснолинейката на 3-ти март! Благодарим на всички!


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page