top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

12. август 2018 г. - Първи национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката


На 12. август 2018 година – неделя, Гражданско сдружение „За теснолинейката” организира първия по рода си национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорà и песни край релсите тесни”. Грандиозното събитие ще се проведе между 11:00 и 20:00 ч. на ливадите край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово.

Безвъзмездно участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна, като по този начин те ще покажат подкрепата си към каузата за опазване, популяризиране и развиване на теснопътната жп линия и селищата около нея.

Официалното откриване е от 12:30 ч., а още от 11:15 по-ранобудните ще имат удоволствието да опитат традиционни якорудски, родопски ястия, приготвени по автентични стари рецепти от град Якоруда.

Самодейците ще се изявят в две части, а между тях – от 15:15 ч. изпълнителят на македонски песни Борис Коцаков ще изнесе празничен концерт.

Събитието се организира безвъзмездно, със съдействието на общините Велинград и Якоруда, които ще осигурят сцената и озвучаването, както и с подкрепата на държавната железопътна компания стопанин на гарите, железния път и прилежащите им площи – ДП „НКЖИ”.

Организаторите призовават всички гости да си носят одеяла или покривала за сядане, както и при възможност да пътуват с личен автомобил поради ограничения брой места във влаковете. Запазени места и билети за влака ще се продават в началото на август. Гостите ще бъдат посрещани и упътвани от доброволци в екипа на ГС „За теснолинейката“, които ще носят специални баджове.

Освен факта, че гара Аврамово е най-високата точка от железопътната мрежа на Балканския полуостров, тук през 1912 година се води първото сражение между българи и турци от Балканската война, провело се именно на връх Велийца, разположен над Аврамовата седловина и гарата. Десетки войници от 27-ми пехотен чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която тези територии са освободени и стават български.

Двадесет и пет години по-късно – на 12. декември 1937 година, в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на парния влак. Привежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда. На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на кота 1267 метра. С надморската си височина тя е най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров. На 30. юли 1939 година на гара Аврамови колиби спира празничният влак по случай официалното откриване на жп линията Пазарджик – Белица, управляван лично от Негово величество Цар Борис III Oбединител. През 1983 година гарата е преименувана на Аврамово. Тя е отправен пункт за няколко туристически маршрута и желан обект за железопътен туризъм.

Екипът на ГС „За теснолинейката“ съветва посетителите да следят сайта и фейсбук страницата на събитието за новини и допълнителна информация. При проблеми или въпроси, моля, свържете се с нас.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page