top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Тъжен рожден ден отбелязва теснолинейката в неделя


На 9 декември 1945 година е тържествено открит последният участък от Родопската теснолинейка, свързващ пиринските градчета Банско и Добринище. Планираното продължение до Гоце Делчев така и не се осъществява вече 73 години.


През изминалите десетилетия теснолинейката дава нов облик на селищата по протежението си – създават се индустрия, стопанство, народът се издига на културно и битово равнище. От 1990 до 2012 г. следват период на разруха – закрити са гари, преустановено е товарното движение, спрени са множество пътнически влакове… дейността се свежда до минимум. От 2013 година започва бавен напредък – възстановени са влакове, подобрява се разписанието, привлякоха се туристи и в резултат пътниците се увеличават днес, благодарение на тясното сътрудничество между нашето сдружение и „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД.


Но в края на седмицата, на 9-ти декември – навръх 73-тия рожден ден на теснолинейката, тя ще получи лош подарък. На тази дата влиза в сила разписанието за 2019 година и според него трите влакчета, имащи връзка за София в гара Септември, ще осъществяват прехвърлянето с интервал от над 60 минути, което ще изгони пътуващите софиянци. Понастоящем връзката в гара Септември се осъществява за 23 мин. със сутрешния влак „Рила”, 12 мин. със следобедния влак „Вихрен” и 26 мин. с вечерния влак „Родопи”. От новото разписание БДЖ залага тези връзки да се осъществяват съответно с 64 мин., 68 мин. и 70 мин. чакане в неприветливата и неотоплена през зимата гара Септември. Това е три пъти повече от досегашното чакане и неминуемо ще изгони пътуващите от и до София. Така ръстът на пътуващите отново ще остане в историята.


От Гражданско сдружение „За теснолинейката” многократно алармирахме за проблема и БДЖ, и новия министър на транспорта. Засега обаче от електронния пътеводител на държавния превозвач става ясно, че ситуацията остава без промяна.

Тук е мястото да обясним колко лесно би било това да се коригира:


1. Влак „Рила” от Добринище ще пристига в гара Септември в 10:30 ч. Връзката за София ще е с бързия влак от Бургас в 11:34 ч. НО! В 10:10 ч. – 20 мин. преди да пристигне теснолинейката, от гара Септември ще заминава пътнически влак за гара София, който от БДЖ могат да изместят и да заминава с 30-ина мин. по-късно, за да взима пътниците от влак „Рила”. Така връзката ще се осъществи за 12 мин. – не 64, а 12 – дори наполовина на сегашните 23.


2. Влак „Родопи” от Добринище ще пристига в гара Септември в 19:21 ч. Връзката за София ще е с бързия влак от Бургас в 20:31 ч. НО! Бързият влак от Бургас понастоящем пътува с час по-рано от заложеното и изместването му с 60 мин. по-късно ще доведе до отлив на пътници не само заради голямото чакане в Септември, но ще се пропуснат връзки и от/ за Карлово, Панагюрище, Димитровград, Хисар и др. Напълно възможно е бързият влак Бургас-София да се запази на 19:31 ч. от гара Септември и така да има повече пътници и в него, и в теснолинейката.


3. Влак „Вихрен” от Добринище ще пристига в гара Септември в 15:01 ч. Връзката за София ще е с пътнически влак в 16:10 ч. Понастоящем връзката е с бързият влак от Варна и се осъществява за 26 мин. Този бърз влак обаче е изместен с около час по-рано и ще минава през Септември в 14:34 ч. Тази промяна ще доведе до отлив и за него, защото така се отваря 4-часов интервал без бърз влак от Пловдив и Пазарджик за столицата София. Същевременно този бърз влак от Варна сега дава пътници на последния влак за Добринище, а от новото разписание тази връзка ще е със 110 минути престой в Септември, което я прави неизползваема… връщането на бързия влак в сегашния му час ще предотврати тези негативи за БДЖ и теснолинейката в частност.


Надяваме се от „БДЖ-ПП” ЕООД да удовлетворят гражданското искане и да коригират разписанието макар от 01.01.2019 г.



ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page