top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

ОБНОВЕНА: Заедно в теснолинейката на 3-ти март за 4-ти път


ОБНОВЕНО: От понеделник (18.02.2019 г.) започва продажбата на билети и запазени места за пътуването от всички гари в страната. Подробна информация ще намерите по-долу.

 

С радост Ви съобщаваме, че за четвърти пореден път Гражданско сдружение „За теснолинейката“ организира тържественото пътуващо събитие по случай Националния празник 3-ти март с еталонния влак „Родопи” по теснолинейката. През изминалите три години то се наложи като традиция, която местните якорудчани и феновете на влакчето от цялата страна чакат с нетърпение.


Понеже традициите трябва да се ценят, гостите на събитието ще поемат към Родопите и Рила с влакчето от гара Септември в 8:46 ч. След малко повече от три часа то пристига в Якоруда. От гарата ще се отправи традиционното шествие до централния площад, а оттам организаторите приканват гостите в големия читалищен салон, който Община Якоруда предостави безвъзмездно за мероприятието. Жители и гости на събитието заедно ще напълният залата, защото ученици, учители и самодейци от Якоруда и Пазарджик са подготвили за тях тържествена празнична програма. Досега използваният малък салон се оказа твърде недостатъчен за всички желаещи. Затова тази година организаторите са ангажирали голямата зала и вярват, че и гости, и местни ще се чувстват удобно!


След тържествената програма в читалището на площада ще се завърти голямо българско хоро, на което всички желаещи са поканени да се включат. След като се заредят взаимно по този типичен български начин, гостите ще имат свободно време за хапване, разходка и кафе. Влакът потегля обратно в 15:55 ч.


Мнозина през годините са задавали въпроса защо точно Якоруда, а не например Банско, който е център на българщината и туризма. Освен теснолинейката, кауза на Сдружението е и това обществеността да опознае Якоруда, защото тя е магично място с вълнуваща и драматична многовековна история. И както се пее в песента „Якоруда – свидно кътче българска земя”, това е самата истина – пъстра палитра от красиви природни забележителности, кристално чист въздух, минерални извори, запазени от вековете традиции и ритуали, драматична история и будна общност от българи мюсюлмани и българи християни, живеещи ръка за ръка.


Задача на Гражданско сдружение „За теснолинейката” е да опазва, популяризира и развива единствената теснопътна жп линия у нас като необходимост за местните и национално богатство. И защото вярваме, че всяка промяна зависи именно от нас – обикновените хора, вече 3 години създаваме поводи да бъдем заедно, да се опознаваме и събираме, за да се борим за общата кауза – по-добро утре за теснолинейката и за България. А какъв по-подходящ повод за това от Националния празник?


Напомняме, че всички желаещи да посетят събитието трябва да знаят, че влак „Родопи”, с който се пътува от Септември до Якоруда и обратно, е редовен влак и цените не са различни от всеки друг ден. Билети се купуват от всяка гара в страната и е необходимо просто да се посочи дата, час и направление, за да могат служителите да издадат билет за пътуването. Разписанието можете да намерите в нашия сайт, както и в електронния пътеводител на БДЖ.


Очакваме Ви и нека всеки, който има народна носия, да не се срамува да я облече и да дойде с нея, за да разлюлеем заедно Родопите и Рила с български патриотични стихове, песни и танци!


БИЛЕТИ: От понеделник (18.02.2019 г.) започва продажбата на билети и запазени места за пътуването от всички гари в страната. Съветваме Ви да закупите билети за отиване и връщане, за да имате запазени места в двете посоки. Обръщайте внимание на билетните касиери освен билет да Ви издадат и запазено място за влак „Родопи“. Издадени билети без запазени места нямат подсигурени седящи места във влака. При проблеми можете да се свърщете с нас.


За повече и актуална информация следете сайта, както и нашата фейсбук страница Родопската теснолинейката и създаденото по случай празничното пътуване фейсбук събитие „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката”. Там ще качваме актуална информация за събитието. При възникнали въпроси, можете да се свържете с нас чрез посочените контакти.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page