top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

На 6-ти май: Заедно в теснолинейката IV


Гражданско сдружение „За теснолинейката“ има удоволствието да Ви покани за четвърти пореден път на традиционното празнично пътуване с малкото влакче до Якоруда по случай Гергьовден и празника на града. Якоруда е специално място и ние се стремим да го представим, организирайки множество пътувания до там през цялата година. В Якоруда живеят много и различни хора, приятели на теснолинейката. Ако Велинград, Банско и Добринище имат своята туристическа слава, то Якоруда е не по-малко богата. Традициите се пазят пламенно от гостоприемните и добродушни якорудчани.


Събитието ще започне с отпътуване от гара Септември (по жп линията София-Пловдив) в 08:46 ч. Влакът пристига в Якоруда малко преди 12 на обяд, след което се гостите ще се отправят към Джерджевденските ливади (снимки по-долу), където якорудчани честват 6-ти май. Сред полите на Рила, на двата бряга на малката река Якорущица, където в миналото била Якоруда, местните родове се събират край параклиса „Св. Георги”, построен върху основите на един от най-старите християнски храмове по нашите земи. Черквата дава курбан за здраве на всички присъстващи, местните си правят шатри, а гостите от теснолинейния влак могат да постелят одеяло на ливадата и да се наслаждават на красивата природа.


Съвсем скоро врати отваря и новият ресторант „Якорущица“, разположен на ливадите край черквата и реката. Желаещите топла храна могат да седнат на панорамата тераса на ресторанта, както и в помещението, в случай че е хладно. На ливадите ще има озвучаване с българска народна музика, за да се извие голямо хоро. Гостите, предпочитщи почивка тип „пикник“, могат да вземат нещо за хапване, одеяло и добро настроение и да напълнят теснолинейката за пореден път, заявявайки подкрепата си към нея, като същевременно си подаряват един незабравим ден сред планината!


Влакът за връщане е в 15:50 ч. и пристига в Септември в 19:21 ч. И сутринта, и вечерта от гарите София, Пазарджик и Пловдив има удобни влакове до/от Септември за връзка с влак „Родопи” по теснолинейката.


Във връзка с мероприятието държавният железопътен превозвач БДЖ ще съдейства, като осигури допълнителни вагони за влак „Родопи“ на 6-ти май. Пълното разписание на влаковете можете да намерите в електронния пътеводител на БДЖ.


Информираме Ви, че основната програма за честването на Гергьовден в Якоруда започва още вечерта на 5-ти май с голям фолклорен концерт на градския площад и с ритуала „Топене на белези”, възроден преди 4 години. В случай, че желаете да станете част от това грандиозно тържество, можете да пътувате и на 5-ти май, но за съжаление в Якоруда няма много възможности за преспиване и скромната леглова база вече е заета за тези дни.


Повече информация можете да получите на телефон +359892288220, през формата за контакти, както и чрез лично съобщение във фейсбук страницата ни Родопската теснолинейка или в коментарите на създаденото събитие.


Очакваме Ви!

 

Снимки от Джерджевденските ливади:

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page