top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

На 30 юли БДЖ показва Малкия ретровлак с парния локомотив на теснолинейката

На 30.07.2019 г. /вторник/ Гражданско сдружение „За теснолинейката” ще отбележи 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Велинград-Белица с богата и разнообразна празнична програма в Септември, Белица и влак „Родопи”.

Организаторите припомнят, че на 30.07.1939 година лично негово величество Цар Борис III Обединител управлява парния локомотив на първия влак от Сарамбей до гара Белица. Местното население се спуска по гарите, за да види двете чудеса на едно място – цар и влак! През следващите години теснолинейката Септември-Добринище се утвърждава като гръбнак на социално-икономическия и културно-битов подем в Западните Родопи, Рила и Пиринска Македония от Тракия през Чепинско, Разложко и чак до Гоце Делчев.


По случай честването, „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за първи път ще даде възможност на всички граждани и гости на събитието да се качат в ретроподвижния състав за теснолинейката, възстановен за движение през 2004 година.


Сутринта от 08:00 ч. на втори коловоз в теснопътна гара Септември парният локомотив 60976 и двата ретровагона от царско време ще бъдат достъпни за всички желаещи да се качат, да разгледат и да се снимат. Успоредно на историческата композиция ще бъде композиран и редовният влак „Родопи”, с който организаторите предлагат на желаещите да отпътуват за гара Белица, където ще бъде голямото празненство по случай юбилея от визитата на царското семейство и откриването на гарата. Влакът заминава в 08:45 ч., а билетите за него са по редовните цени на БДЖ. След престой от 2 часа и половина в гара Белица, гостите ще могат да поемат обратно с влак „Родопи”, който в гара Септември има връзка за София, Пазарджик и Пловдив.

Парният локомотив 609.76 е произведен през 1949 година, когато пристига в Септември за обслужване на тежките товарни влакове по теснолинейката. След навлизането на дизеловата тяха през 1966 година, парните локомотиви поетапно са спрени от движение. През 2004 година, след няколкото години работа, един от запазените ветерани е възстановен за осъществяване на атракционни пътувания по най-живописната линия у нас. БДЖ разполага с още няколко парни машини от миналото, обслужвали теснолинейката между 1926 и 1966 година, но единственият в движение е 609.76.

Двата ретровагона също са възстановени за движение през 2004 година и пренасят пасажерите в отминалата епоха от началото и средата на миналия ХХ век. Построени са през 20-те и 40-те години и днес са автентично оборудвани с дървени пейки, плетени багажници с позлатени рамки и наподобяваща махагон облицовка. В краищата на единия вагон има открити платформи. Това са част от условията, които БДЖ предлага предимно на чуждестранните групи, наемащи ретрокомпозицията няколко пъти годишно.


На 30.07.2019 г. напълно безплатно всички желаещи ще могат да се докоснат до онова време, стига само да дойдат на гара Септември, където композицията ще бъде изложена от 08:00 до 13:00 ч. за разглеждане и снимки.

Организаторите напомнят, че в състава на влак „Родопи” ще бъде открита фотоизложба по случай юбилея, а в гара Белица честването ще продължи с официална част, народно веселие и символична почерпка за гостите.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page