top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

БДЖ директор излъга за теснолинейката


Около 08:40 ч. сутринта на 8-ми август 2019 г. на живо в ефира на Нова ТВ Директорът на Поделение за пътнически превози Пловдив на БДЖ – инж. Ангел Даскалов, успокои обществото за теснолинейката като изрече няколко големи приказки, които се оказаха лъжи.

Темата на репортажа от гара Септември беше системната отмяна на влакове по теснолинейката поради липса на технически изправни локомотиви. Точката на кипене дойде на предишния ден, когато от 10:30 до 16:00 ч. на практика теснолинейката остана само с 1 работещ локомотив.


Пред всички зрители на сутрешния блок инж. Даскалов излъга (Лъжа № 1) с думите „Тоя проблем е от вчера!” Отмяната на влакове поради недостиг на локомотиви започна на 1 юли и се повтори 8 пъти през същия месец. Без промяна остана ситуацията и на 1, 2, 5, 7 и 8 август, когато по 2 и повече от общо 8 влака между Септември и Добринище се отменяха по представените вече причини.


Пред всички зрители на сутрешния блок инж. Даскалов излъга (Лъжа № 2) като отговори с жест за съгласие на журналистическия въпрос – „Тоест няма населени места, които са оставени без транспорт?” Между Велинград и най-високата гара на Балканите се намира планинската гаричка Цветино. До нея се достига по черен неравен път с дължина 10 км. На 600 м от гарата е разположено село Абланица, на 2 км е махала Магерово, на 4 км е село Цветино – до тях няма асфалтиран път. На 1,7 км от гара Цветино е махала Алендарова, а още 1 км по-нагоре е махала Долна Дъбева. До тях има път, не и обществен превоз. Така изброените села и техните махали Абланица, Алендарова, Магерово, Долна Дъбева и Цветино имат връзка с големия град и света единствено посредством теснолинейката от гара Цветино. Най-близко разположената автобусна спирка е на 6 км от гара Цветино по стръмен път – на шосето при разклона за с. Света Петка, но преминаващите оттам автобуси са само два сутрин и често не спират. Автобусите, които БДЖ наема наместо отменените си влакове, не пътуват до гара Цветино именно поради липсата на пътна мрежа. Тоест тези села остават откъснати и не са обслужени от БДЖ, когато няма влак. А влак няма не от вчера, а най-редовно от началото на юли.


Пред всички зрители на сутрешния блок инж. Даскалов излъга (Лъжа № 3) като заяви: „Влаковете не са отменени! Ние използваме автобуси.” Трябва да се прави голямата разлика между влак и автобус. Българските държавни железници са железопътен превозвач и обслужват населението с влакове. Използването на автобуси не е традиционната дейност на БДЖ, а щом един влак не се движи и на негово място върви автобус – значи е отменен.


Пред всички зрители на сутрешния блок инж. Даскалов излъга (Лъжа № 4) с обещанието „Няма да има влак, който да не се обслужи от днес!”. На 11.08.19 г. вечерният влак „Рила” бе отменен и се обслужи с автобус, а гара Цветино отново остана откъсната, заедно с жителите на околните села, които я използват. На 12.08.19 г., БДЖ отмени влакове 16101 и 16102 между Добринище и Белица, както и 16104 по целия му маршрут от Добринище до Септември. Вместо влак пак има рейсове. Днес - 15.08.19 г. - 45 дни след първия отменен влак, вечерната композиция от Септември отново не замина и остави жителите на района около гара Цветино без никакъв транспорт!


Пред всички зрители на сутрешния блок инж. Даскалов излъга (Лъжа № 5), казвайки, че „В момента три локомотива обслужват графика – толко’ са и нужни.” Да, в действителност, 8-те влака между Септември и Добринище се изпълняват с 3 локомотива, но за да има надежден и сигурен график, за да е гарантирано движението на тези влакове, трябва да има поне един, та дори два резервни локомотива в депото по всяко време на денонощието, както беше допреди половин година – тогава теснолинейката разполагаше с 6 технически изправни машини, а днес те са 2-3. При налични 3 локомотива в изправност изпълнението на разписанието е под въпрос във всеки един момент, именно затова отмяната на влакове продължава и днес.


Пред всички зрители на сутрешния блок инж. Даскалов излъга (Лъжа № 6) като разясни на аудиторията, че от 02.08.1926 година, когато е открита линията, до днес пътническото движение по нея не е спирано. Тук трябва да се направи уточнението, че линията е открита ден по-рано – на 1-ви август.


Обяснявайки колко автобуса са „взели” и „извикали”, инж. Даскалов уточни, че дори между Велинград и Септември осигуряват не 1, а цели 2 автобуса – „за да пътуват по-удобно до Септември” /пътниците/. Само че когато БДЖ работи за удобството на пътниците си същите тези пътници очакват не 2 автобуса вместо 1, а просто влак!


След всички лъжи, инж. Даскалов завърши с думите „Септември месец ще имаме и 2 резервни локомотива!” – това остава да разберем. Надяваме се поне последното изречение да се окаже истина, защото ако отливът на пътници от теснолинейката продължи, всичко става напразно.


Обнадеждаваща е и последвалата писмена позиция на БДЖ, а именно: „За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище. Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси.”


Надяваме се от националния жп превозвач наистина да реагират своевременно и да ускорят ремонтните дейности по наличния локомотивен парк, а в по-далечен план да задействат доставката и на по-съвременен подвижен състав.


Ето и линк към материала на Нова ТВ:


ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page