top of page
Родопската теснолинейка Септември - Добринище
Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище

НОВИНИ

Първо общодостъпно ретропътуване с теснолинейката

На 6-ти септември Българските държавни железници организират първото по рода си общодостъпно атракционно пътуване по теснолинейката. Случайно или не, именно в Деня на Съединението Гражданско сдружение „За теснолинейката”, заедно с БДЖ, ще поднесат незабравимо пътуване в миналото по живописния тесен релсов път от Септември до Велинград.


Ретровлак влиза в гара Велинград

Любопитен факт е, че парният локомотив, който ще тегли ретровлака, е произведен и доставен у нас специално за теснолинейката точно преди 70 години, а връщането му към живота след дългогодишна почивка се случи преди 15 години. Днес парната машина с № 60976 е единственият локомотив от първата половина на миналия век, възстановен за движение по теснолинейката. Ежегодно с него се обслужват по десетина влака, наети от чуждестранни групи.


По идея на нашето ГС „За теснолинейката”, всички 180 пасажери на юбилейното празнично пътуване ще бъдат посрещнати в гара Септември по стар народен обичай с хляб, мед и шарена сол. За топлото отношение ще се погрижат от НЧ „Будители – 2004” в тракийския град.


По време на пътуването подготвяме няколко скромни изненади за гостите на събитието и се надяваме у тях да остане хубав спомен от този различен ден.


Благодарение на партньорството между ГС „За теснолинейката” и Община Велинград за опазване, популяризиране и развиване на най-високата жп линия на Балканите, атракционният влак ще бъде посрещат празнично и в СПА столицата на Балканите. В знак на подкрепа от местната администрация обещаха да включат посрещането на влакчето в официалната програма за честването на големия български празник в родопския град.


Специалната композиция ще потегли в 10:35 ч. от гара Септември с максимално допустимите 6 пътнически вагона и ще се движи до Велинград, откъдето след три часов престой за разходка и обяд ще поеме обратно в 16:15 ч. Цената на билета, която БДЖ определи за пътуването, е 25,50 лв. за двете посоки, а билетите се изкупиха само за 3 дни. Това е неоспорим знак, че интересът към теснолинейката е голям, а подобни пътувания трябва да станат традиция и да влязат в разписанието на БДЖ за постоянно през по-кратки периоди.


По време на престоя в крайната гара – от 13:25 до 16:15 ч., предлагаме на пасажерите да се разходят до обновения център на града (само на 700 м от гарата) и до емблемата на Велинград – паркът с карстовия извор „Клептуза”, намиращи се в южния квартал Чепино.


Такъв тип атракционни пътувания с туристическа цел са ежедневие в цяла Европа, та дори в съседните ни Сърбия и Румъния. Затова се надяваме ръководството на БДЖ да поеме в тази правилна посока за бъдещето на Родопската теснолинейка и скоро да се случи необходимото обогатяване на ретроподвижния състав в движение с возила, които да привлекат още по-голям интерес като дизеловата мотриса 82-01 например.


За още по-празничното усещане, ГС „За теснолинейката” ще украси локомотива юбиляр.


Всеки, който не е успял да закупи билет за пътуването, може да се докосне до магията на парната тяга като дойде по гарите от маршрута на влака.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
АРХИВ

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:

Съобщението Ви беше изпратено успешно! Благодарим за вниманието и ще се постараем да отговорим възможно най-бързо!

Разписание на теснолинейката Септември-Добринище
Билети и цени на пътуване за теснолинейката Септември-Добринище
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Септември - Добринище
Местоположение и трасе на теснолинейката Септември - Добринище
История на теснолинейката Септември - Добринище
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

bottom of page