Пазарджишката теснолинейка Пазарджик - Варвара
Пазарджик - април, 1998
Метален мост над Чепинска река по линията Пзк-Вра
Сп. Ляхово, 1928
 
Теснолинейка
Пазарджик - Варвара

Теснопътната жп линия от Пазарджик до Варвара е с № 17 в Националната железопътна мрежа на България и с дължина 16,703 км. Някога жизненоважна връзка между областния център Пазарджик и Родопите, днес от линията са останали малко следи. По нея не се извършва влаково движение от 2002 година, а от 2004 година трасето е закрито и демонтирано. На тази страница ще се опитаме да Ви запознаем с възможно най-много от наличната днес информация за светлите години в историята на тази изгубена вече линия. Още снимки от линията и експонати, свързани с нейната експлоатация, можете да видите и в специално посветената секция в нашия Дом-музей на теснолинейката в гара Цепина.

ИСТОРИЯ

През 1916 година в Царство България е решено, че от съществуващата тогава гара Саранбей (днес Септември) по жп линията София - Пловдив, ще се построи теснопътна железница към Родопите, а по-натам и по долината на река Места до Разложко и Неврокоп (днес Гоце Делчев).

В 1920 година е взето решение да се построи железопътен клон от Татар Пазарджик до бъдещата гара Варвара и оттам линията да продължи през Родопите към Чепинско.

На следващата година обаче работата започнала, а клонът до Пазарджик отпаднал от плана. Когато разбрали за това, пазарджиклии се разочаровали, притеснили и обидили на държавата до крайност. Причината била ясна – градът от векове се бил наложил като пазарен център, особено за родопския район, и като бъде лишен от строящата се най-бърза и надеждна връзка - железницата, то той със сигурност щял да изгуби своите функции, а това щяло да доведе до оредяване и обедняване на населението му. Имало основание в думите на местните, затова молбите им бързо стигнали до министър-председателя Андрей Ляпчев. Властта чула единодушното искане на Пазарджик да се свърже с бъдещата жп линия през Родопите и в Закона за разширение на железопътната мрежа в България, гласуван през 1925 година, било наредено да се построи частта Татар Пазарджик – Варвара и занапред теснолинейката да носи името Татар Пазарджик – Неврокоп, като това да стане основно направление за всички бъдещи товари и пътници.

Цялата 16-километрова теснопътна жп линия е построена за 3 години - между 1925 и 1928 година - с редовна и временна трудова повинност, със средства от фонд „Постройка нови железопътни линии“, събирани от заитересованото население, и с помощта на държавата – доставка на железопътни релси и стрелки. Стойността на построените части възлиза на 17 милиона лева.

Сводов мост над река Чепинска, 1928

Сводов мост над река Чепинска по линията Пазарджик - Варвара, 1928 година. Източник: ЦДА

Сп. Ляхово, 1928

Спирка Ляхово през 1928 година. Източник: ЦДА

Фермов мост над Чепинска река

Метален фермов мост над Чепинска река по линията Пазарджик - Варвара. Източник: ЦДА

Линията е тържествено открита на 27-ми октомври 1928 година. Тогава преминава първият влак от Саранбей през Варвара до Татар Пазаржик. Вълнението е огромно и незабравимо.

 „От 27 октомври 1928 г. заповядвам, да се открие за редовна експлоатация, новата теснопътна линия Татар Пазарджик – Варвара със спирка Ляхово. Теснопътната станция Татар Пазарджик да се открие за пътнишка, багажна, колетна и сточна служба във вагонни пратки.“

 

Министър Рашко Маджаров, София, 25 октомври 1928 г.

Влакът от Пазарджик

Влак от Пазарджик на гара Варвара. Източник: Интернет

Пазарджик - април 1998 г.

Пътническа композиция с локомотив и вагони на гара Пазарджик - теснопътна, април 1998 г.

Фермовият мост днес

Останките на стоманения фермов мост днес.

Мостът във Варвара

Мостът над главния път Белово - Варвара - Велинград след демонтажа на линията. Понастоящем разрушен за разширение на пътя.

Върху моста във Варвара

Върху моста над главния път Белово - Варвара - Велинград след демонтажа на линията. Понастоящем разрушен за разширение на пътя.

Насипът към моста във Варвара

Гледка от моста над главния път във Варвара към насипа към него в посока Пазарджик.

Началото на клона във Варвара

Остатъците от клона за Пазарджик в коловозното развитие на гара Варвара.

След 74 години редовна експлоатация – от 1-ви октомври 2002 година товарното и пътническо влаково движение по теснопътната жп линия № 17 Пазарджик – Варвара, клон на теснолинейката Септември – Добринище, е преустановено. След година и два месеца тя е официално закрита, а железният път - демонтиран. Публично властта дава мотив, че линията е крайно губеща, по нея не пътуват хора и затова се налага да бъде затворена. Но местните хора знаят истината и тя е далеч от официалното становище. Всички тези доводи са лъжа. Или поне са били лъжа докато самите отговорни лица умишлено не докарали железния път до окаяно състояние и в следствие – влаковете до опразване, а паралелно с това и уж съвсем случайно – автобусите по същото направление се препълнили.

Днес, 88 години по-късно, Варвара, Ветрен дол, Ляхово, Пазарджик, Велинград, Добринище и Гоце Делчев още помнят директната връзка помежду си, отнета насилствено. Но паметта на всички хора пази тази история и я предава на младите поколения.

 

В този ред на мисли и ние не можахме да пропуснем да споменем изчезналото начало на Родопската теснолинейка Пазарджик – Добринище – Гоце Делчев.

ТРАСЕ

Линията води началото си от трите теснопътни коловоза на гара Пазарджик и преминава през лек полски терен. Оттам трасето поема на юг, а след това в западна посока и прекосява землищата на Главиница и Капитан Димитриево. Достига до спирка Ляхово, пресича шосето Пазарджик-Ляхово, минава през землището на Паталеница и след като пресече шосето Пазарджик-Ветрен дол, достига до спирка Ветрен дол. Денивелацията на участъка е 80 метра (от 201 при гара Пазарджик – до 281 при гара Варвара), а най-големият наклон - 15 ‰. Най-малкият радиус на крива по линията е 75 метра. Има 3 експлоатационни пункта: теснопътна гара с коловозно развитие в Пазарджик и две спирки – в селата Ляхово и Ели дере (днес Ветрен дол). Последната е открита доста по-късно.

 

Най-големите съоръжения по трасето са железен мост с отвор 30 м над Чепинска река, сводов мост с отвор 15 м и сводов подлез за шосето с отвор 6 м.

Интерактивна карта на трасето:

ПОДВИЖЕН СЪСТАВ

17-та линия се е обслужвала от Локомотивно депо Септември и всички принадлежащи му единици подвижен състав. За пътнически превози първоначално са използвани локомотивите 1-10.76, а най-основно са се експлоатирали мотриси и мотрисни ремаркета от двете серии 81 и 82. След спирането им от движение, пътническите влакове се теглили от сериите дизелови локомотиви 75, 76 и 77 с пътнически вагони, като за кратко са се използвали и маневрени локомотиви от серия 93. Товарното движение и многобройните смесени влакове са били обслужвани от сериите 500.76, 600.76, 75 и 77.

Местоположение и трасе на теснолинейката Пазарджик - Варвара
История на теснолинейката Пазарджик - Варвара
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Пазарджик - Варвара
 
 
 

Това е неофициална страница на теснолинейката. Ние не представляваме БДЖ и не носим отговорност за неточности в публикуваната информация.

За повече информация: 0892 288 220

 

С удоволствие ще отговорим на Вашите въпроси!

Пишете ни:
Родопската теснолинейка
Нагоре
История на теснолинейката Пазарджик - Варвара
Местоположение и трасе на теснолинейката Пазарджик - Варвара
Подвижен състав - локомотиви, мотриси и вагони на теснолинейката Пазарджик - Варвара
  • Facebook - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Flickr - White Circle
  • Twitter - White Circle

© 2016 - 2017 Родопската теснолинейка, Кристиан Ваклинов | Всички права запазени. | Сайт: Ивайло Механджиев

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
Сводов мост над река Чепинска, 1928

Сводов мост над река Чепинска по линията Пазарджик - Варвара, 1928 година. Източник: ЦДА